16+1 dolog, amit nem tudtál Verdiről

Ha Verdi neve szóba kerül, még a komolyzenét nem ismerőknek is biztosan beugrik legalább egy opera, ami az olasz komponista nevéhez fűződik. Az egyik legismertebb operaszerző neve a tavaszi fesztivál műsorfüzetében is több helyen felbukkan majd. Kicsit új formában láthatjuk az Aidát az Erkel Színházban, a Luisa Millert a Müpában és lesz Verdi-áriaest Leo Nucci interpretálásában. 

giuseppe-verdi.jpgGiuseppe Verdi

Íme 16+1 érdekes tény Giuseppe Fortunino Francesco Verdiről. 

1. Bár Verdit, mint az egyik legnagyobb olasz zeneszerzőt tartja számon a történelem, születési anyakönyvi kivonata mégis francia. 1813. október 13-án - amikor főhősünk meglátta a napvilágot Le Roncole városában -  Busseto tartomány ugyanis Franciaországhoz tartozott. Verdi eredetileg anyakönyvezett neve pedig Joseph Fortunin François.

2. Négy évesen már latinul tanult.

3. A milánói konzervatórium elutasította a 15 éves Verdi jelentkezését.

4. Élete első vígoperája, A pünkösdi királyság  (Un Giorno di Regno) akkora kudarc lett, hogy utána több mint 50 évig nem is írt komédiát. 1893-ban a Falstaff sikere viszont bőven kárpótolta mindezért.

5. Amikor gyermekként ministráns volt a helyi templomban, egyik alkalommal annyira elbűvölte az orgonazene, hogy egészen egyszerűen nem hallotta meg a pap kérését, aki erre kissé meglökte a figyelmetlen fiúcskát, aki ettől legurult a lépcsőn, elveszítette az eszméletét és szentelt vizet kellett az arcára locsolni, hogy magához térjen. Egyes források szerint a pap mindezt egy "Hogy sújtana le rád az ég haragja!" felkiáltással is megspékelte. 8 év múlva a templomba belecsapott a villám, és az a bizonyos pap is a lángok között lelte halálát.

6. Amikor 1861-ben Olaszországot egyesítették, Verdit beválasztották az első olasz parlamentbe, bár nem volt aktív tagja annak, és politikai karrierje is elég rövid életű volt.

7. 46 éves korában visszavonult a zeneszerzéstől, hogy a földművelésnek és a vadászatnak szentelje idejét. Mind a 21 operájának ültetett egy-egy facsemetét, és minden reggel pontban 5 órakor kelt, hogy még reggeli előtt megnézze a facsemetéit és a lovait. 3 évvel később azonban visszatért a zenéhez.

8. Az Otello premierje után Verdit és a szövegíró Arrigo Boitót hússzor tapsolta vissza a közönség. A lelkes olaszok aznap éjjel saját kezükkel húzták vissza Verdi hintóját a hotelig, és még órákig énekeltek az erkélye alatt.

9. Verdi nemcsak nagy zeneszerző, de kiváló szakács is volt. Felesége, Strepponi kedvence az általa készített Risotto alla Milanese volt. 

10.Verdi 1901. január 27-én halt meg, ami épp Mozart születésének 145. évfordulója.

11. Saját kérésére temetése egyszerű volt, zene nélkül. Egy hónappal később az állami ceremónia viszont az addigi legnagyobb tömeget vonzó esemény lett Olaszországban.

12. A statisztikák szerint Verdi három operáját - a Traviatát, a Rigolettót és az Aidát - évente nagyjából 300-400  alkalommal állítják színpadra a világ különböző operaházaiban.

13. Bár Verdi és Wagner soha nem találkoztak, híresen utálták egymást és egymás zenéjét.

14. Az olasz forradalom alatt a Viva Verdi! felirat egyben szójáték is volt, amelyben a komponista neve akronímaként utalt (Vittorio Emanuele Re D'Italia = Viktor Emánuel, Olaszország királya) az olasz király nevére. 

15. Verdi zenéje több filmben is visszaköszön, például Richard Gere és Julia Roberts klassszikusában, a Micsoda nőben!

16. A győzelmi induló az Aidából a legnépszerűbb Verdi csengőhang mobiltelefonra. 

+ 1 Ha valaki levelet akart küldeni a mesternek, címzés gyanánt elég volt csak a  következőt a borítékra írni: Maestro Verdi, Italia

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr357300997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.