„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”

Amikor Liszt az 1830-as években megismerkedett Dante művészetével, az élmény hatására elkezdett foglalkozni egy szimfonikus mű terveivel, amelynek bemutatóját tervei szerint „multimédiás” vetítés kísérte volna. Liszt egykori álma másfél évszázaddal később végre valóra válik: a Dante-szimfóniát a Müpa színpadán különleges fény-és vetítéstechnikával, Doré festményeivel és Chiara Muti élő narrációjával mutatják be.

15_04_24_dantexperience_009_vicenza3.JPG

Liszt Ferenc sokat foglalkozott a halál gondolatával és a túlvilággal. Különleges, zseniális érzéke volt a pokoli látomások, a sátáni irónia, a túlvilág zenei kifejezéséhez. Az Isteni színjátékkal először akkor foglalkozott, amikor a Vándorévek-sorozat Olaszország című fantázia-szonátáját „Dante olvasása után” megírta. Tizenöt évvel később újra visszatért az Isteni színjáték témájához, ezúttal háromrészes zenekari műben dolgozta fel. Az első rész zenéjéhez a Pokol kapujának felirata („Énrajtam jutsz a kínnal telt hazába”) adta az ösztönzést, de kihallhatunk a zenéből egy másik híres sort is: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!”. A félelmetesen hangszerelt, rettenetes víziókat keltő Pokol-zene keretébe zárva a kárhozott szerelmesek, Paolo és Francesca lírai epizódja hallható. A második rész, A Purgatórium a tisztítótűzben üdvösségükre váró lelkek vergődésének panaszos muzsikáját szólaltatja meg. A szimfónia harmadik része, A Paradicsom, nem készült el. Helyette Liszt női karra és zenekarra írt hálaénekkel, a Magnificattal fejezte be a megdicsőülés költeményét.

15_04_24_dantexperience_001.jpg

15_04_24_dantexperience_002_highres.jpg

Liszt Ferenc már a Dante-szimfónia drezdai premierje előtt azt tervezte, hogy a szimfónia egyes részleteihez különböző illusztrációkat vetít. A rajzok elkészítése Bonaventura Genelli grafikusra várt. Huszonhét képet tervezett, ám a bemutatón végül nem került sor a "multimediális" álom megvalósítására. Néhány évvel később Liszt és a fiatal Camille Saint-Saëns a híres festő, Gustave Doré párizsi lakásán, két zongorán előadta a Dante-szimfóniát, a két zenészóriás zongorajátéka ihlette meg a festőt, aki később elkészítette világhírű illusztráció sorozatát.

A DanteXperience lélegzetelállító audiovizuális utazásában a szimfóniát Doré festméyneinek vetítése mellezz lélegzetelállító fénytechnika kíséri. Dante Isteni színjátékából pedig Riccardo Muti lánya, a filmszínésznőként ismert Chiara Muti olvas fel részleteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr227389750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.