„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”
„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”

Amikor Liszt az 1830-as években megismerkedett Dante művészetével, az élmény hatására elkezdett foglalkozni egy szimfonikus mű terveivel, amelynek bemutatóját tervei szerint „multimédiás” vetítés kísérte volna. Liszt egykori álma másfél évszázaddal később végre valóra válik: a Dante-szimfóniát a Müpa színpadán különleges fény-és vetítéstechnikával, Doré festményeivel és Chiara Muti élő narrációjával mutatják be.

15_04_24_dantexperience_009_vicenza3.JPG

Liszt Ferenc sokat ...

Lövések a Müpában!
Lövések a Müpában!

Még a tapasztalt hangversenylátogatónak is különleges élmény lesz a csütörtök este a Müpában, ahol Betrand de Billy és a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén szó szerint puskaporos lesz a hangulat. Berlioz Tristia című darabjának végén ugyanis 10 puskalövés fog eldördülni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem karzatáról.  

Az idén ötven éves francia karmester, Bertrand de Billy opera- és koncertdirigensként is nevet szerzett magának, tekintélyes ...

Egy francia dandy és a macskák
Egy francia dandy és a macskák

A Bolero egyre erősödő taktusait az is ismeri, aki soha életében hangverseny közelébe se ment. Vasárnap a Müpában az orosz karmesterzseni, Kirill Petrenko és a világ egyik legrégebbi zenekarának, a Bayerisches Staatsorchester műsora is Ravel egyik szerzeményével nyit majd. Ismerjük meg közelebbről a 20. század egyik legjelentősebb francia zeneszerzőjét.  

A fiatal Ravel már kisgyermekként kifinomult ízléssel válogatott a zene és az irodalom területén, ...

„Ó, mi itt mind őrültek vagyunk"
„Ó, mi itt mind őrültek vagyunk"

Lewis Carroll meseregényét 1865-ös első kiadása óta számtalan formában és műfajban feldolgozták. A BTF szombati programján Ashley Wass és Matthew Trusler átdolgozásában hallhatja a nagyközönség, ahol a  regény 12 fejezetéhez 12 világszerte elismert zenész - köztük Mark-Anthony Turnage , Howard Blake , Ilya Gringolts és Carl Davis - írt egy-egy rövid darabot. 


15_04_11_alice_csodaorszagban_001_web.png

Általánosan elfogadott koncepció, hogy Lewis Carroll meseregénye a felnőtté válás egyféle ...

Árvaházi zenészek és tiltólistás muzsikusok
Árvaházi zenészek és tiltólistás muzsikusok

Egy lelkész által alapított árvaháznak és a tortatáncnak is fontos szerepe van a jazz kialakulásában. A műfajéban, ami az 1920-as években az olasz hadseregben és a bécsi operában is tiltott volt.

Már maga a jazz szó etimológiája is érdekességeket rejt. Eredeti alakját 1912 környékén Amerikában nyugati parti szlengként dokumentálták, ekkor még nem zenei, hanem valószínűleg szexuális jelentéssel bírt a szó. 1915-ben a „jass”-t már zenei értelemben ...