Liszt viharos szerelmei

Liszt Ferencet a világ legmeghatározóbb komponistái között tartják számon. Ifjú korától kezdve rajongott zongorista volt, koncertkörútjait Európa szerte hangos sikerek övezték. Akárcsak egy mai rocksztárnál, a hölgyek szinte extázisba esve rajongták körül, virágokat dobáltak a színpadra, gyakran el is aléltak az élménytől. Nem csoda, hogy a közönséget zenei munkásságán kívül szerelmi élete is igencsak érdekelte.

 young_liszt.jpgAz ifjú Liszt Ferenc

A fiatal Lisztet gyakran hasonlítják Mozarthoz, hiszen mindketten fiatal kortól kezdve kiemelkedő tehetséget mutattak a zene területén. Ugyan Mozarthoz képest Liszt "csak" jóval idősebben, 9 évesen adta első hivatalos koncertjét (Mozart már 6 éves III. Miksa udvarában koncertezett). Az anekdoták szerint 11 évesen kapta első csókját. Mégpedig nem mástól, mint a bécsi klasszika nagy alakjától, Ludwig van Beethoventől, aki így fejezte ki elismerését az ifjú Liszt koncertje után. Párizsban szinte körberajongták a hercegnők és grófnők. "Le petit Litz", csak így becézték. Légies és arisztokratikus termetével, szőke hajával, finom vonású arcával és zöld szemeivel számos hölgyrajongója akadt minden korosztályból. 

Amikor édesanyja Párizsból visszaköltözött Ausztriába, Liszt szigorú és erőskezű apjával maradt, aki alig egy évvel később, 1827-ben elhunyt, egyedül hagyva alig 16 éves fiát egy tetemes adóssággal a nyakán. Liszt eladta a családi zongorát és privát zongoraleckéket kezdett adni, hogy fedezze a költségeket, közben édesanyját is visszautaztatta a francia fővárosba. Ekkor szeretett bele egyik tanítványába, a tizenhét esztendős Caroline-ba, Saint-Criq grófjának angyali szépségű leányába.  Caroline éjszakába nyúló zongoraórákat vett Liszttől, aki nem egyszer olyan későn ért haza, hogy zárva találta a házuk ajtaját, így a lépcsőn töltötte az éjszakát. Egy másik alkalommal pedig a a gróf kastélyának kapuja zárt be, mikor hazaindult volna. Kénytelen volt felkelteni a kapust, aki természetesen jelentette az esetet a grófnak. Bár Caroline anyjának halála előtt utolsó kívánsága az volt, hogy férje ne álljon a szerelmesek útjába, a gróf rangon alulinak talált egy egyszerű zenészt, így megtagadta a házasságot és beszüntette a zongoraórákat.

caroline_de_saintcriq.jpgCaroline du Saint-Cirq


A mélységesen bánatos Liszt a vallás és az egyház felé fordult, ismét felerősödött benne a vágy, hogy papi pályára lépjen (korábban már jutott hasonló elhatározásra, ám akkor édesapja megakadályozta benne). Caroline szintén fontolgatta az apácaéletet, de pár hónappal később apja nyomásának engedve már Madame d'Artigou-ként élte az életet, bár azt rebesgették, a szíve mindig Liszté maradt.

Liszt közben belevetette magát a társasági életbe, összebarátkozott Chopinnel és Hillerrel.  "Ha választanom kéne, Hillert választanám barátomnak, Chopint férjemül, Lisztet pedig a szeretőmnek" - mondta akkoriban Emilia Plater, lengyel grófné a három barátról.  

Ebben az időben Lisztnek számos kérészéletű kalandja akadt, ám közülük kiemelkedik Adèle de Laprunarède grófné, aki hónapokig látta vendégül kastélyában, vagyis férje, a gróf kastélyában az ifjú Lisztet, miközben szenvedélyes szerelmi viszonyt ápolt vele az öreg gróf orra előtt. De hódításai közt tartotta számon a francia írónőt, George Sandot is, aki később Liszt barátjával, Chopinnel esett szenvedélyes szerelembe.         

adele.jpg0_0_g_sand.jpeg
Adèle de Laprunarède (b) és George Sand (j)


Nem sokkal ezután érkezett Liszt életébe a 6 évvel idősebb Marie d'Agoult grófné, aki Sandhoz haso
nlóan férfi álnéven, Daniel Sternként publikált. A grófné 1827-ben ment hozzá a nála kétszer idősebb  d'Agoult grófhoz, akinek két lányt is szült. A frigy érdekházasság volt, így Marie  igyekezett minél színesebb társaságot maga köré gyűjteni szalonjában, hogy unalmát elűzze. 1834-ben találkozott az akkor 23 éves Liszttel, akivel szerelemre lobbant. Időközben a grófnő nagyobbik lánya lázas betegségben elhunyt, a gyász pedig fél évre elszakította a szerelmeseket. 1835 tavaszán aztán újra összehozta őket a sors, és Marie teherbe is esett. Megelőzendő a még nagyobb botrányt, Marie Bázelbe utazott, Liszt pedig követte.

    mariedagoult.jpgblandine_cosima_daniel.jpg
Liszt gyermekeinek anyja, Marie d'Agoult és a gyermekek: Blandine, Daniel és Cosima


Bár Párizsban óriási felháborodást keltett a grófnő és a fiatal zeneszerző kapcsolata, a gróf meglehetősen higgadtan és nyugodtan kezelte a dolgot. Miután mindketten áttértek a protestáns hitre, szép csendben elvált Marie-tól, sőt, még tetemes, évi 1000 dollár járadékot is fizetett volt nejének. Mivel Liszt ekkora már ismert zongorista volt, viszonylag jómódban életek és utazgattak Európában, leginkább Svájcban és Olaszországban, később pedig Genfben telepedtek le. Liszt rendszeresen adott jótékonysági koncerteket a szegények megsegítésére, és nincstelen fiatal zenészeket támogatott, mint például Wagnert (aki később Cosima lányát vette feleségül). Három közös gyermekük született, bár egyiküket sem ők nevelték. Blandine-t egy Genf melletti település lelkipásztorára és annak családjára bízták, és csak 3 éves korában vették magukhoz. Cosima és Daniel nevelését dajkákra bízták. Marie csak akkor vette magához őket, amikor visszatért Párizsba, de rövidesen Liszt édesanyja átvette tőle a gyerekeket. Kapcsolatuk az 1830-as évek végére kihűlt, Marie már megállapodott volna, Liszt viszont szívesebben  járta a világot. Hivatalosan 1844-ben ért véget a vadházasság. 

A következő nagy szerelemig meglepő módon 3 évet kellett várni, ám Liszt ez idő alatt sem volt magányos. Olyan hölgyek közeli társaságát élvezhette, mint a francia kurtizán Marie Duplessis, vagy a korszak legprovokatívabb nőjének tartott táncosnő, Lola Montez. Utóbbi úgy állt bosszút Liszten a szakítás után, hogy feldúltan berobogott egy fogadásra, amin Liszt Ferencen kívül a német császári pár is a meghívottak közt volt, majd meztelenül lejtett táncot Liszt asztalán.

1847-ben, Liszt 36 éves korában ékezett a következő nagy szerelem, mégpedig Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegné személyében. A hercegné Ukrajnában született, egy lengyel nemesember egyetlen lányaként. Mivel szülei hamar elváltak, gyermekkora a két szülő közt megosztva telt. Míg apjánál akárcsak egy fiú, lovagolni és szivarozni tanult, az év másik felében anyja igyekezett úrikisasszonyt nevelni belőle. 1836-ban adták feleségül az orosz hadsereg lovassági kapitányához, a 7 évvel idősebb Nicolaus zu Sayn-Wittgenstein herceghez. Bár a herceg jóképű volt, intellektusában nem volt megfelelő társa Carolyne-nak, így hamar elhidegültek egymástól és különköltöztek. Liszt épp Moszkvában turnézott, amikor először találkoztak és ahogy Marie esetében is, most is rögtön egymásba szerettek. Egy év múlva Carolyne pénzé tette minden hozományát, fogta herceggel közös lányukat elhagyta Oroszországot. Meg sem állt Weimarig, ahol kibérelt egy nemesi kúriát, Liszt pedig a látszat kedvéért egy szállóban lakott. 

liszt-wittgenstein.jpgCarolyne zu Sayn-Wittgenstein

Az asszony többször is próbálta hivatalosan is felbontani házasságát a herceggel, még a pápához is elzarándokolt Rómába. Végül úgy tűnt, Liszt ötvenedik születésnapján végre az egyház is kimondja a válást és összeköthetik életüket, ám az esküvő előtti napon követ érkezett Rómából, aki arról tájékoztatta a párt, hogy az egyház felül kívánja vizsgálni a kérvényt. Az esküvő így elmaradt, a szerelmesek pedig végleg lemondtak a házasságról. Ezen még akkor sem változtattak, amikor 1864-ben a herceg meghalt, és Róma kimondta a válást. 

Carolyne igazi múzsa volt Liszt számára, több művét is neki dedikálta. Az erősen vallásos asszony abban is bátorította Lisztet, hogy belépjen a papi rendbe, és többek közt az ő közbenjárásának is köszönhetően lett Liszt 1865-ben felszentelt apát. Ezek után szerelmük már inkább plátóivá fordult. Míg Liszt váltakozva hol Budapesten, hol Weimarban, hol Rómában tartózkodott, Carolyne Rómában maradt és az írásnak szentelte idejét. 1887-ben halt meg, csak pár hónappal túlélve élete szerelmét.

Az idei tavaszi fesztivál több előadáson is emlékezik Liszt munkásságára. A nyitónapon a Budapesti Fesztiválzenekar a II. magyar rapszódiát játssza majd, április 14-én a Vigadóban Liszt vallomásait hallhatjuk dalokba öntve Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.  Április 17-én a Staatskapelle Weimar pedig Liszt Krisztus -oratóriumát szólaltatja meg Martin Haselböck vezényletével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr298514882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gébics · http://www.geebics.blog.hu 2016.03.26. 14:56:36

"Carolyne igazi múzsa volt Liszt számára, több művét is neki dedikálta. Az erősen vallásos asszony abban is bátorította Lisztet, hogy belépjen a papi rendbe, és többek közt az ő közbenjárásának is köszönhetően lett Liszt 1965-ben felszentelt apát." - Hát, akkor bizony már jó öreg volt!

bloglegelő 2016.03.26. 15:28:55

veszélyes cikk, a kdnp még kiveteti az anyagból Lisztet

mindegy, fő, hogy van vele repülőterünk

átlátó 2016.03.26. 16:48:28

A Berki Krisztiánnak meg csak Szabózsófik jutnak dikkmá.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.03.26. 17:18:03

Mozart természetesen nem koncertezett hatévesen III. Miksa bajor király udvarában. Két apróság miatt: III. Miksa néven egyáltalán nem volt bajor király (II.-nál megállt a sor), másrészt Mozart életében nem is létezett a bajor királyság. Carolyne von Sayn-Wittgenstein és férje nem von volt, hanem zu, és mint a cikkből is kitalálható, nem hercegnő, hanem hercegné. Vele kapcsolatban külön érdekesség, h míg ő hiába várt a pápai annullálásra, hogy hozzámehessen Liszthez, férje gond nélkül újranősülhetett, mivel ő protestáns volt és nem katolikus, neki nem volt szüksége pápai érvénytelenítésre (viszont a pletykák szerint ő intézte el a pápánál, hogy az exe ne kapja meg az annullálást).

Hermesz Konrad 2016.03.26. 20:34:33

Nem Ludwig von Beethoven, hanem Ludwig van Beethoven.
1000 dollár az érdekes Franciaországban.
Már feljebb jelezték, de leírom én is. Nem 1965-ban lett apát feltételezem.

11110000 2016.03.26. 23:28:25

Ez a magyartalan szar egy Google Translate-fordítás?