Nyuszilány a Holdon

A szerteágazó kínai mitológiában különleges helyet foglalnak el a hold- és napmítoszok. A három legfontosabb ünnep közül kettő – a Holdünnep vagy más néven kínai újév, és az Őszközép ünnep története is a Hold körül forog (a harmadik jeles ünnepnap egyébként a Sárkányhajó Fesztivál). Utóbbi ihlette Bi Feiyu könyvét is, a The Moon Operát. A több nyelven is megjelent könyvet Kínában már megfilmesítették, sőt tévésorozatot is készítettek belőle, április 18-19-én pedig a kínai kortárs táncművészet egyik vezető alakja, Wang Yabin interpretációjában láthatjuk a Müpában. 

A történet középpontjában a Holdistennőt megszemélyesítő operaénekesnő, Xiao áll, aki féltékenységében leforrázza tehetséges beugróját, ezért száműzik a társulattól. Húsz év elteltével azonban egy gazdag mecénás segítségével újra színpadra állítják az elátkozott operát, amelynek főszerepére az addig magányban élő Xiaot kérik fel, aki ismét magára ölti a halhatatlan Holdistennő, Csang’e szerepét.

16_04_18_19_the_moon_opera_c_wang_ning_002.jpgRészlet a The Moon Opera c. előadásból © Wang Ning

A Holdistennő, vagyis Csang-e (néhol Csang-o vagy Heng’e) történetét többféleképpen is mesélik Kínában.

Az egyik mítosz szerint Csang’e és férje, Hou Yi halandóként éltek a földön réges-régen, amikor 10 nap volt az égen. A napok szinte porig égették a földet és ezzel együtt a terményt is. Egy nap Hou Yi, megelégelve a szárazságot és az ínséget, nyilával egy kivételével az összes napot lelőtte az égről, megmentve a földet és annak lakóit. A Mennyek Királynője jutalmul egy üvegcsét ajándékozott Hou Yinak, amely a halhatatlanság elixírjét tartalmazta. Figyelmeztette azonban az íjászt, hogy az elixír csak egy embernek elég. Hou Yi nem akarván elhagyni gyönyörű feleségét, Csang’e-t, lemondott az örök életről, és elrejtette az elixírt.

Hou Yi hőstettének híre ment az országban, egyre többen szegődtek tanítványául. Egyikük, Feng Meng azonban az elixírt akarta megszerezni. Egy nap, amikor Hou Yi és tanítványai az erdőbe mentek vadászni, Feng Meng betegnek tettette magát, hogy Csang’e-től kicsalja az elixír hollétét. Csang’e, tudván, hogy nem tudná megállítani a férfit, inkább megitta az elixírt, mintsem az rossz kezekbe kerüljön. Az elixírtől halhatatlanná vált, és egyre magasabbra és magasabbra szállt az égbe, és meg sem állt a Holdig, Azóta is ott él, társa csak egy jáde nyúl, aki gyógyfőzeteket készít, és a favágó Wu Gang, aki egy folyton növő  kasszia-fát próbál kivágni, sikertelenül.

Egy másik változat szerint Csang’e és Hou Yi halhatatlanok voltak, amikor a Jáde császár 10 fia (a 10 nap) engedetlenségükben felperzselték a földet. Hou Yi, hogy megmentse a földet, egy fiú kivételével mindet lelőtte, felbőszítve ezzel a Jáde császárt, aki a földre száműzte Hou Yi-t és feleségét. Hou Yi, látva Csang’e végtelen szomorúságát, felkerekedett, hogy meglelje a halhatatlanság piruláját, amit végül a Nyugat Anyakirálynőjétől kapott meg. A királynő figyelmeztette Hou Yit, hogy csak fél pirulát vegyen be, különben rossz vége lesz. Hou Yi ezért egy dobozba rejtette a pirulát kíváncsi felesége elől. Csang’e azonban nem bírt magával, amikor az ura nem volt otthon, felkutatta a dobozt, majd attól félve, hogy rajtakapják, lenyelte az egész pirulát, és emelkedni kezdett. Hou Yi ugyan megpróbálta lelőni, de nem vitte rá a lélek, így végül a Holdon állt meg.

A harmadik változat szerint Csang’e a Jáde császár udvarában szolgált, ám ügyetlenségében eltört egy porcelánvázát, amiért a földre száműzték. Itt találkozott a vadász Hou Yi-vel, aki a már ismert módon mentette meg a földet a pusztulástól. Tettéért királlyá koronázták, Csang’e pedig királyné lett. Ám Hou Yi egyre önteltebb lett, ezért Csang’e ellopta a halhatatlanság piruláját és innentől már ismerjük a történetet.

Hogy Csang’e tényleg a Holdon van-e, azt senki sem tudja. Pedig még az Apollo 11 legénysége is kereste, amint az a Michael Collins űrhajós és a houstoni irányító központból Ronald E. Evans közötti beszélgetésből kiderült.

095:17:28 Evans: Vettem. Az Apolloval foglalkozó egyik cikkben azt kérik, hogy keressetek egy aranyos lányt egy nagy nyúllal. Egy ősi legenda szerint egy Csang-o nevű gyönyörű kínai lány él a holdon már 4000 éve. Úgy tűnik, ellopta a halhatatlanság piruláját, ezért a férje száműzte oda. Megkereshetitek a társát, egy óriási kínai nyulat is, könnyű lesz kiszúrni, mert mindig a hátsó lábán áll egy fahéjfa árnyékában.  A nyúl nevéről nincs információ.

095:18:15 Collins: Rendben. Rajta tartjuk a szemünk a nyuszilányon.

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr778558856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.