Tündérmese és tévéshow - mindenkiben ott fortyog a képmutatás

Mit tehet az a szerbiai cigány, aki nem érzi magát biztonságban, de már máshol nem kap menekült státuszt? Mit jelent ma romának lenni Európában? És tényleg rasszizmus-mentesen gondolkodnak azok, akik ezt gondolják magukról? Ezekre a kérdéseket hozza fel a Vándorlásra születve… (Journey / DROM) című nemzetközi előadás, ami áprilisban látható először Budapesten. A produkcióról az egyik magyar alkotó-előadó, Horváth Kristóf Színész Bob mesélt.

A Vándorlásra születve… témája a Szerbiából Németországba menekülő cigányok története. Ez nem merengés a múltban, hanem jelenlegi valóságos probléma. Mert bár nincs háború Szerbiában, a rasszizmus olyan erős, hogy menekülésre készteti a romákat, ám Szerbiát biztonságos országnak minősítették, így nem jár már nekik a menekült jogi státusz. Hogy lenne biztonságos – kérdezik –, mikor ledózerolják a cigánytelepeket? Hamis ígéretekkel kiköltöztetik őket, és nem kapnak mást, csak néhány konténert, ahova nem férnek be.

17_04_12_va_ndorla_sra_szu_letve_the_journey_drom_c_nihad_nino_pus_ija.jpg

Vándorlásra születve…The Journey DROM – Fotó © Nihad Nino Pušija

Az előadás alapja valódi interjúk és személyes élmények sorozata, az alkotói csapatban is jó páran vannak-voltak, akik ezeket átélték. Például egyikük, Slavisa, aki csak a projekt első részében tartott velük. Ő Dánián keresztül, mocsáron átkelve érkezett Németországba úgy, hogy egy koszovói útközben majdnem megölte.

A szerb-német-magyar produkció egyhetes workshoppal indult egy éve, amelyet összefűztek azzal, hogy részt vettek a berlini nemzetközi romanapon. Komoly öntudatra ébredés volt ez a színész-slammer-tanár Horváth Kristófnak. Sokat tanult arról, hogy néz ki ott egy akció. Fantasztikusnak tartotta a megemlékezéseket, ahol az állami vezetők, politikusok öltönyben feszítve megemlékeztek azokról a cigányemberekről, akiket a nemzeti szocialisták megöltek, majd a tettüket nyilvánosan elutasították. Impozánsnak látta a roma memorialt, illetve a nagy falat az áldozatok nevével bevésve.

Színész Bob - Európa Csendes 

Az első tíz nap munkáját a berlini Maxim Gorkiban, a menő aktivista színházban mutatták be. Aztán újvidéki egy hét jött, majd megint Berlin, de már egy hónapra. A kőkemény próbák nagyon határozott előadást hoztak össze, ez látható majd április 12-én az Átrium Film-Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A produkciónak nincs se írója, se rendezője, ez egy kollaboratív színház – mondja Kristóf, akit az egyik koprodukciós partner, a Pro Progressione Nonprofit Kft. vezetője, Petrányi Barna hívott be. Tudta ugyanis, hogy beszél angolul, és édesanyja révén félig roma. Ebben a produkcióban mindenki egyenrangú alkotótárs volt, ami egyrészt izgalmas, ugyanakkor iszonyatos káoszt is jelentett. Fantasztikus egyéniségek, akik folyamatosan egymás torkának estek, érveltek, vitatkoztak, saját szempontjaikat villantották fel. Hangos volt minden pillanatuk, a berlini magyar intézetbeli próbáikon az intézet munkatársai szabályosan azt hitték, hogy ölik egymást, pedig csak készültek az előadásra.

gorki_journey_drom_hochformat.jpg

Vándorlásra születve… (Journey / DROM) – Fotó © Maxim Gorki, Berlin

A legmegrázóbb mondat a próbafolyamat alatt a koszovói aktivista Hamze szájából csúszott ki, aki menekülttáborban élt 7-14 éves kora között, és már jó ideje német állampolgár: „azt akarom mondani a németeknek: csinálj gyereket egy cigánynak, mert megmented az életét.” Ez a tapasztalatának az esszenciája, azt érzi, nincs más megoldás. A mondatból született rapjüket a pici, törékeny Mihaela adja elő, a román feminista cigánylány, aki nemcsak a női- és az emberi jogok aktivistája, hanem az antirasszizmus harcos hercegnője is.  Szó szerint semmitől nem retten meg. Ő deklarálta azt is: a cigány nem lehet rasszista. Amint megszületik, a rendszer alsó felébe kerül, akit kihasználnak – a szándékán kívül. Mihaela ezt úgy fogalmazta meg, hogy a „fehérek” is szándékukon kívül a rendszernek haszonélvezői, hiszen velük sosem történik meg, hogy a bőrszínük, a származásuk miatt nem kapják meg a munkát vagy az albérletet.

Az előadásnak két verziója volt, persze a cél mindkettőben az volt, elmondják, mit gondolnak erről a helyzetről, az aktivizmusról, a rasszizmusról, a romákról és nem romákról. Az elsőben, a munkabemutatón a történetek kétféle vetületét vázolták: tündérmeseként aposztrofált történeteket a nem romáktól, amelyeknek valóságos tükörképét roma színész mesélte el, és a két sztorit ütköztették. A hosszú próbaidőszak után a végleges produkció tévéshow-keretet kapott. Megpróbálnak előadni egy showt, ahol rend van és fegyelem. A rendszer képmutatását beszólások a nézőtérről, egyre több ellentmondás, vita árnyékolja, és az egész káosszá esik szét, összeomláshoz vezet. A néző meg kapkodja a fejét, nem tudja, mi ebből a színház. Hát minden. Improvizációból felépített, rögzített produkció.

A Tudás 6alom című projekt

Ez az előadás nyilván nem a rasszistáknak készül, be sem tennék ide a lábukat – mondja Kristóf. Ők inkább azt célozták meg, hogy a „saját embereknek”, a magukat rasszizmus-mentesnek vallóknak meg az emberi jogi aktivistáknak felmutassák, hogy bennük is él a faji megkülönböztetés. Hogy a politikai korrektség dacára mindenkiben ott fortyog a képmutatás. Példát is hoz erre: a nagy sikert aratott Tudás 6alom című projektjét, amelyben arra buzdítják a cigány fiatalokat, az eszükkel, a tanulással, a műveltségükkel akarjanak imponálni, ne a bicskájukkal vagy a bunkósággal. Kristóf szerint, ha valaki bólogat arra a sorára, hogy „ha választanod kell, olvasás vagy evés, válaszd az olvasást, megszűnik az éhezés” már bele is esett a csapdába, hiszen sokkal inkább ez kellene, hogy legyen a reakció: „normális vagy?! Egyen is és olvasson is, és én majd segítek neki.” 

Szerző: Szemere Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr7512418145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.