A népzenész máshogy viselkedik
A népzenész máshogy viselkedik

Egy századelőn élt spirituális vezető, a görög–örmény George Ivanovitch Gurdjieff (1877–1949) a névadója annak a zenekarnak, amely április 23-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján lép fel Budapesten. Az örmény Gurdjieff Ensemble művészeti vezetőjét, Levon Eskeniant európai turnéjuk görögországi állomásán értük el telefonon. A muzsikus, aki behatóan ismeri az örmény nemzeti zene alapjait megteremtő Komitas munkásságát, Bartók Béláról is ...

Mesés szenvedéstörténet dobozba zárva
Mesés szenvedéstörténet dobozba zárva

Tíz táncos egy dobozban, kintről egy bűvész irányít, a közönség pedig négy oldalról figyeli a bizarr mesét. A Badora Társulat és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarának Lajtha című előadását április 19-én mutatják be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Pesti Vigadó Dísztermében. Barta Dórával, a darab koreográfus-rendezőjével beszélgettünk, és a próba pillanataiba is beleshettünk.

17_barta-dora_kun-attila_domolky-foto.jpg

Barta Dóra Fotó © Dömölky Dániel / Fidelio

...
Fronthatás kamarazenével
Fronthatás kamarazenével

Azt mondják, a művészetet a legborzalmasabb időszakok inspirálják a leginkább. A Classicus Ensemble és művészvendégei azt mutatják be a kétnapos, négykoncertes minifesztiválon, hogy az I. világháború árnyékában milyen művek születtek. A Múzsák csöndje - Múzsák hangja április 15-16-án hallható a Pesti Vigadóban.  

Jó beülni egy kamarazenekari próbára. Még akkor is, ha kicsit kirekesztve érzi magát az ember. Az egymással szemben ülő kvartett tagjai ...

Tündérmese és tévéshow - mindenkiben ott fortyog a képmutatás
Tündérmese és tévéshow - mindenkiben ott fortyog a képmutatás

Mit tehet az a szerbiai cigány, aki nem érzi magát biztonságban, de már máshol nem kap menekült státuszt? Mit jelent ma romának lenni Európában? És tényleg rasszizmus-mentesen gondolkodnak azok, akik ezt gondolják magukról? Ezekre a kérdéseket hozza fel a Vándorlásra születve… (Journey / DROM) című nemzetközi előadás, ami áprilisban látható először Budapesten. A produkcióról az egyik magyar alkotó-előadó, Horváth Kristóf Színész Bob mesélt.

A ...

Japán dalokat hoz a tavaszi szél
Japán dalokat hoz a tavaszi szél

Meláth Andrea operaénekesnő fedezte fel 2010-ben egy japán egyetemen Imai Ayane-t, aki nem sokkal később Magyarországra költözött, és itt folytatta tanulmányait. Sorra nyeri a díjakat, a budapesti közönség már több operában is láthatta, április 10-én pedig első szólókoncertjén a Pesti Vigadóban énekel majd Liszt- és Kodály-darabokat, valamint tavaszias japán dalokat. A hat éve Magyarországon élő operaénekesnővel beszélgettünk.

Szorgalmat, hálát, ...

„Bármi váratlan megtörténhet”
„Bármi váratlan megtörténhet”
Kasza Emesével, a MEI KAWA tervezőjével, a Recirquel Újcirkusz Társulat új produkciójának jelmeztervezőjével a kulisszák mögött

Hatalmas, virágokkal borított úszósapka. Öregített csipke. Egy varázslatos bohócelőadás meghökkentő kellékei és ruhadarabjai. A Recirquel Újcirkusz Társulat vadonatúj Adieu! című előadásának bemutatójára készülve, a jelmeztervezővel együtt lestünk be a varroda és a színpad kulisszái mögé.

12640397_999012470163974_4239817617775156053_o.jpg

Kasza Emese  – Fotó  © MEI KAWA

„Bárcsak lenne még egy fél év a bemutatóig, hogy még sokáig lehessen foglalkozni ezzel a szép történettel” - ...

Mehr Licht!
Mehr Licht!
A háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro és a fény

Goethe utolsó szavait lassan két évszázada értelmezgetjük. Legfőként azt próbáljuk magyarázni, hogy a „Több fényt!” mondat a Goethe szobájában vagy az emberi fejekben lévő világosság szaporítását szorgalmazza-e. A világhírű operatőr, Vittorio Storaro Goethe színelméletének követője, de amikor kevesli a fényt, elég egyértelműen beszél. Úgy látja, hogy a digitális film korának filmcsinálói gyorsabban dolgoznak, de kevésbé figyelnek a megfelelő ...

Hová van elrejtve a hangszóró a testében?
Hová van elrejtve a hangszóró a testében?
Budapesti interjú a világhírű dél-afrikai operaénekesnővel, Pumeza Matshikizával

Rendhagyó találkozás indította el a dél-afrikai operaénekesnőt a siker felé vezető úton: gyerekként a rádióban meghallott egy részletet a Figaro házasságából, és úgy döntött, az éneklés felé fordul. Hasonlóan maradandó zenei élményben lehet része a budapesti közönségnek szombat este: Pumeza Matshikiza a Zeneakadémián ad koncertet .

17_04_01_pumeza_001_c_decca_simon_fowler.png

Bájos, kíváncsi, nyitott és vidám – a fiatal dél-afrikai szopránt különleges atmoszféra veszi körül: ...