Berlin! Berlin!
5 program, amely elhozza nekünk Berlin híres kerületeit a Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

Berlin. A város, ahol egy az egyben megtörtént a 20. század minden borzalma és szépsége, amit szétszabdaltak, össze-összeraktak, és aminek minden szegletében nyomot hagytak a legnagyobb művészek Brahmstól Bowie-ig. A fizikailag kettévált metropolisz szerencsére mára a múlté, de kár lenne tagadni a tényt, hogy a város különböző kerületei a mai napig a sokszínű berlini identitás megtestesítői maradtak. Ahány kerület, annyiféle Berlin, és ebből a kulturális kavalkádból tavasszal Budapestnek is jut bőven. A március 30-án kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál számos berlini művet, művészt és együttest hoz el nekünk, és velük együtt a német főváros identitásának darabkáit is életre kelti. A berlini kerületekből 5 – Mitte, Charlottenburg, Prenzlauenberg, Kreuzberg és Tiergarten – Budapesten is bemutatkozik: 5 BTF-program, melyek kicsit, egészen vagy nagyon berliniek.

pin-city-map-berlin-01.jpg

1. Mitte: Berlini Filharmonikusok Fúvósegyüttese

berliner-philharmoniker_schirmer_berliner_philharmoniker.jpg

Ha a berlini belvárost jelölő Mittét Európa kulturális közepének nevezik, a Berlini Filharmonikusokat a klasszikus zene egyik origójának mondhatjuk. A Berliner Philharmonie csodás épülete a Potsdamer Platz tőszomszédságában sárgállik 1961 óta, büszkévé téve Mitte lakosságát, hogy a ‘berlini csoda’ pont az ő városrészükben született meg. A 128 zenekari tag közül 50 külföldi, ezzel a világ egyik legnagyobb multikulturális együttese (ami szintén nagyon berlini jegy), mégis minden megszólalásuk a tökéletes egységüket dicséri. Legnagyobb erősségük az, hogy a tagok szólistaként és kamarazenészként is képesek a legnehezebb versenyművek eljátszására. Ez utóbbira kerül sor a BTF-en is, ahol az együttes fuvolásai, klarinétosai, fagottosai, oboásai és kürtösei páratlan tehetségüket a budapesti közönségnek is bemutatják a reneszánsz, a barokk és a romantika zenéin keresztül.

Mikor? 2018. április 15., 19:30
Hol? Pesti Vigadó – Díszterem
Bővebb információ 

2. Charlottenburg: 14 berlini fuvolista

fortuna-statue-schloss-charlottenburg_secretcitytravel.jpg

Nyugat-Berlin ékköve, Charlottenburg, ahol az utcák tiszták, a házak kecsesek, a paloták pedig patinásak. Az előadóművészetek berlini központjára Fortuna aranyból faragott istennője vigyáz a Charlottenburgi kastély tetejéről, köpenyét fújja a szél, és egész lényéből árad a városrészre oly nagyon jellemző báj és kifinomultság.
Ezt a könnyed finomságot hozza el nekünk Berlin 14 fuvolistája is, akiknek muzsikáját hallgatva visszarepülhetünk a fogadások és palotakoncertek stílusos világába. A Mozartot, Bachot vagy Debussy műveit felvonultató esten a német főváros vezető zenekarainak – a Staatskapelle, a Deutsches Symphonie-Orchester, a Deutsche és a Komische Oper Berlin, a Rádiózenekar (Rundfunk-Sinfonieorchester), valamint a Berlini Filharmonikusok – fuvolistái lépnek fel az akár egy berlini kastélynak is beillő Pesti Vigadóban.

Mikor? 2018. április 10., 19:30
Hol? Pesti Vigadó – Díszterem
Bővebb információ

3. Prenzlauer Berg – Familie Flöz: Hotel Paradiso

prenzlauerberg_worldofwanderlust_1.jpg

A városrész, ahol a legtöbb az egy főre eső reggelizőhelyek és babakocsik száma, az utóbbi néhány évben a fiatal családosok kedvenc lakóhelye lett. Messze, de tömegközlekedéssel mégis elérhető távolságban Mitte forgatagától, a jómód, a vegetarianizmus és a parkosítás triumvirátusában telnek a napok. Látszólag minden tökéletes, sőt irigylésre méltó, de a frissen pirosra és kékre festett ajtók mögött meglepetések is várhatnak ránk. Lehet, hogy ez is inspirálta a kerületben alakult és ott is működő FAMILIE FlÖZ csapatát, akik különleges, összetéveszthetetlenül egyedi előadásaikkal sorra nyerik el a közönség szeretetét és a nemzetközi díjakat. Magyarországon legutóbb 2016 őszén jártak, hatalmas sikert aratva Infinita című előadásukkal. Idén tavasszal az alpesi thrillerként elhíresült Hotel Paradisóval térnek vissza Budapestre. A bizarr, fekete humorral megspékelt családtörténet egy hegyi szállodában játszódik, benne veszekedő testvérekkel, a vendégektől csenő háziúrral és egy séffel, aki lehet, hogy nem csak a disznóhúst szereti apróra vágni.

Mikor? 2018. április 3. és 4., 19:00
Hol? Müpa – Fesztivál Színház
Bővebb információ

4. Kreuzberg – Tale of Us

kreuzberg_gettyimages.jpg

Ugye nem gondolta senki, hogy berlini listánkból kimaradhat Kreuzberg, a techno Mekkája? Hogy is feledkezhetnénk meg a városrészről, melynek lakói bármikor készen állnak egy háromnapos toporgásra, csak hogy bejussanak az éppen legmenőbbnek kikiáltott DJ bulijára? Manapság egy valamire való DJ eltölt néhány évet Berlinben, még jobb esetben oda is költözik, ahogyan tette ezt a Tale of Us alkotópárosa is. Karm és Matteo Olaszországból költöztek át Berlinbe, hogy ott aztán újrateremtsék az elektronikus zene hagyományait. House és techno alapon nyugvó zenéjükben sokszor a pop, a nu-disco, a jazz, sőt a rock is helyet kap. Nemcsak a közönség, hanem nagyon hamar a szakma kedvencei is lettek: rendszeres fellépői a Boiler Room nevű techno-sorozatnak, idén pedig őket bízták meg a legendás londoni Fabric Club 97. lemezének elkészítésével is.

Mikor? 2018. április 6., 23:00
Hol? Akvárium – NagyHALL
Bővebb információ

5. Tiergarten – Frankl Péter (zongora) és Várdai István (cselló) koncertje

tiergarten_wikipedia.jpg

Berlin sugárútját, az Unter den Lindent és a királyi Charlottenburgot összekötő hatalmas parkot még a hercegek, hercegnők, felségek (és feleségek) szabadidős tevékenységei miatt húzták fel: vadászatok és hosszú hercegi séták helyszíne volt a több mint 200 hektáros terület. Mára a felségekből futók, piknikező párok és sörözgető társaságok lettek, és a város legnépszerűbb parkja minden berlini büszkesége.
A 19. század végi, 20. század eleji Tiergarten nyüzsgését megtapasztalhatta Dohnányi Ernő is, akinek igen fontos szakmai állomása volt Berlin. 1915-ig, közel tíz évig volt a város Zeneakadémiájának professzora, zenéjére visszaemlékezései szerint is óriási hatással voltak a berlini évek. Tavasszal a b-moll cselló-zongora szonátáját egy egészen különleges párostól, Frankl Pétertől és a nála pont 50 évvel fiatalabb Várdai Istvántól hallhatjuk. Az esten elhangzik a berlini zeneszeretőket már a korában rajongói lázban tartó Mendelssohn egy darabja, valamint Schubert- és Schumann-művek is felcsendülnek a zongora- és csellóművész páros előadásában.

Mikor? 2018. április 21., 19:30
Hol? Zeneakadémia – Nagyterem
Bővebb információ

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr4513620288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.