ZENEI KÍSÉRLET EGY BUNKERBEN
8 ok, amiért látnod kell az Ensemble Resonanz budapesti koncertjét

A világ egyik leginnovatívabb vonószenekara, a német Ensemble Resonanz áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében hazánkba érkezik. Most megmutatjuk, miért nem érdemes kihagyni a koncertjüket.

18_04_22_ensemble_resonanz_002_c_tobias_schult.jpg

1. Mindent kipróbálnak
Különleges repertoárjával és lelkesedésével az Ensemble Resonanz a világ vezető kamarazenekarai közé tartozik. Innovatív programjaikkal hidat építenek a hagyományok és a jelen zenéje közt: a múlt mesterműveit kortárs kompozíciókkal állítják párhuzamba és szinte mindig meglepő a végeredmény. A kortárs kompozícióktól Bach Karácsonyi oratóriumáig számos mű és műfaj szolgálhat kísérletezésük alapjául.

2. Egy bunkerben rendezték be bázisukat
A 2. világháború idején épített bunkerben alakították ki próbatermüket a hamburgi St. Pauli negyed szívében 2014-ben: a resonanzraum mára a város pezsgő művészeti életének meghatározó helyszínévé vált. Az itt helyet kapó Urban String koncertsorozatukon a klasszikus és a modern zenét különleges módon kombinálják a klubhangulattal. Lenyűgöző építészeti megoldásaiért a resonanzraum megkapta a rangos nemzetközi AIT-díjat is.

3. Rádióműsor is szól róluk
A zenekar 2014 óta működik együtt a ByteFM online rádióval, akiknek szintén a hamburgi bunkerben van a központjuk. Havonta kétszer szerepelnek egy klasszikus zenei műsorban: a műsorvezetőnő ellátogat Urban String koncertsorozatukra, és a koncert után a zenészeket kérdezi az elhangzó afrikai poliritmusokról, a Dies irae-ről és sok minden másról.

4. A Hamburgi Bach műveit szólaltatják meg
Hamburg zenei múltjához szorosan kötődik Johann Sebastian Bach legtehetségesebb zeneszerző fia, Carl Philipp Emanuel Bach, akit más néven „Hamburgi Bach”-ként ismerhet az utókor. Élete utolsó húsz évét (1768 és 1788 közt) kántorként, valamint a város öt fő templomának zeneigazgatójaként Hamburgban töltötte. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Ensemble Resonanz koncertjén az apa és a fiú művei is megszólalnak: Johann Sebastian Bachtól a Goldberg-variációkat, Carl Philipp Emanuel Bachtól pedig a h-moll (Hamburg) szimfóniát hallhatja majd a közönség.

5. Új koncertkultúrát alakítottak ki
„Az Ensemble Resonanz az eredmény helyett a folyamatra koncentrál” – 2013-ban ezzel a mottóval készültek megújítani a koncertkultúrát, és erre építették fel kampányukat, amelynek keretében a kulisszák mögé is betekintést engedtek a közönségnek.

6. Időn túli utazást zenésítenek meg
Az Ensemble Resonanz budapesti koncertjén a Bach-műveken túl a Berlini Művészeti Akadémia japán származású komponistája, Toshio Hosokawa Voyage VII című darabja is elhangzik, amelyet trombitára, vonósokra és ütőhangszerekre írt. Hosokawa Voyages (Utazás) című sorozatának minden darabjában különböző hangszerek kapták a főszerepet. A szólista az embert, a zenekar az univerzumot szimbolizálja, akik egymásra reagálva alkotnak egy időn túli kozmoszt.

7. Különleges helyekre kirándulnak zenéjükkel
Kirándulás (Ausflug) címre hallgató projektjével az Ensemble Resonanz olyan emberekhez viszi el zenéjét, akiknek nem lenne lehetőségük (vagy éppen nem is gondolnak rá), hogy nagy koncerttermekbe látogassanak el egy hangversenyért. A sorozat keretében jártak már fa- és textilipari szakiskolában, demens betegeket ellátó intézményben, az előző évadban pedig fiatal menekülteknek adtak koncertet. 


8. Innovatív zenekarnak modern arculat jár
Nem véletlenül az Ensemble Resonanz Európa egyik leginnovatívabb kamarazenekara: nem elég, hogy repertoárjuk bővelkedik a műfaji kísérletezésben, extravagáns helyszínen található a próbatermük, több társadalmi réteget is bevonnak a zene élvezetébe, de mindezek csomagolására is nagyon figyelnek. Pár évvel ezelőtt a Perfect Day London reklámügynökséget kérték meg marketingkommunikációs arculatuk kialakítására, akik poszterekkel, szórólapokkal, webes felületekkel és hirdetésekkel a zenekar modern identitását hangsúlyozták ki.

Reméljük, a nem mindennapi listát követően senkit sem kell már győzködni, miért nem érdemes kihagyni az Ensemble Resonanz budapesti koncertjét április 22-én. A koncertre látogatóknak hatalmas élményt, a távolmaradóknak egy elszalasztott lehetőséget jósolnak előrejelzéseink.

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr5613710050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.