A Karib-tenger kalózaitól az ezreket megmozgató virtuális kórusig: Eric Whitacre

A karizmatikus karnagy és zeneszerző, a Grammy-díjas Eric Whitacre a világ egyik legnépszerűbb muzsikusa, aki milliók érdeklődését keltette fel újra a kóruszene és a kórusban éneklés iránt. Virtuális kórusprojektjei keretében több mint 120 ország énekeseit hozta össze egy időt és teret nem ismerő varázslatra, de Hollywoodban sem ismeretlen a neve, hiszen Hans Zimmerrel együtt ő jegyzi a Karib-tenger kalózai zenéjét.

eric_whitacre_c_marc_royce.jpg

Fotó: Marc Royce

Kevesen beszélnek olyan szenvedéllyel a hivatásukról, mint Eric Whitacre, nem csoda, hogy énekesek ezreit volt képes megmozgatni szerzeményeivel és országokon átívelő projektjeivel. „Whitacre ritka tünemény: modern zeneszerző, aki egyszerre népszerű és eredeti” – írja róla a londoni The Daily Telegraph.

Először csak a lányok miatt lépett be a kórusba
Egy interjúban mosolyogva mesélte: fiatalon trombitált, sőt szintetizátorozott is egy popcsapatban, és szinte az egész középiskolát a szobájába zárkózva töltötte, ahol több száz popdalt írt – bár 21 éves koráig nem is tudott kottát olvasni. A Nevadai Egyetemen is csak azért lépett be a kórusba, hogy lányokkal ismerkedjen. A legelső napon azonban Mozart Requiemjét énekelték, és ez óriási hatással volt rá. Bevallása szerint teljesen más emberként jött el a próbáról: akkor ébredt rá, hogy zeneszerzéssel kell foglalkoznia.

„Két része van a személyiségemnek. Az extrovertált részem szeret közösségbe járni, szereti az embereket és a szereplést. A másik viszont szeret befelé fordulni” – hangsúlyozza, és ez tökéletesen tetten érhető a tevékenységében is. Éteri művei az utóbbit erősítik: sokféle stílusból, korszakból táplálkozó, rendkívül összetett zeneszerzői hangját nem lehet beskatulyázni. Több kompozíciója – például a Lux Aurumque vagy az A Boy and a Girl – a modern kórusrepertoár leggyakrabban előadott darabjai közé tartozik.

A Karib-tenger kalózaitól a virtuális kórusig
Együttese, az Eric Whitacre Singers zeneszerzőjeként és karnagyaként több lemezt is kiadott, köztük a sikerlistákon is szépen szereplő Light & Goldot, amelyet Grammy-díjjal jutalmaztak. Karnagyként olyan világhírű zenekarok kérték fel közös munkára, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar vagy a Royal Filharmonikus Zenekar, de Laura Mvulával, Imogen Heappel és Annie Lennoxszal is dolgozott együtt. A legendás hollywoodi zeneszerzővel, Hans Zimmerrel például A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című film zenei anyagát alkották közösen.

Munkásságának egyik fontos sarokpontja a virtuáliskórus-mozgalom, aminek köszönhetően időről időre számtalan ország énekeseit hozta és hozza össze egy hatalmas közös éneklésre.

Szuggesztív előadó, aki prezentációival a világ legnagyobb vállalatait is lenyűgözte már: a 2013-as TED-konferencián például valós időben vezényelte élő virtuális kórusát: a színpadon százan sorakoztak fel, míg ezzel egy időben 28 ország 30 énekese Skype-on keresztül csatlakozott a közös énekléshez. „Ez sokkal több annál, mint hogy 8 percet énekeltél a TED-en. Életre szóló élmény” – nyilatkozta egyikük.

2014-ben az UNICEF-fel együttműködésben életre hívta a Virtuális Ifjúsági Kórust: Glasgow-ban, a Nemzetközösségi Játékok nyitóünnepségén 80 ország közel 2300 fiatal énekese együtt adta elő Whitacre What If című dalát a zeneszerző Paradise Lost (Elveszett paradicsom) című musicaljéből.

Ezek után alig várjuk, hogy végre Budapesten is részesei lehessünk a varázslatnak. Ezúttal együttesével, az Eric Whitacre Singersszel érkezik Magyarországra, a Zeneakadémián legnépszerűbb művei is felcsendülnek, köztük az egyik legismertebb kompozíció, a Lux Aurumque.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr6514561600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.