Top 5 Bauhaus-lelőhely Budapesten

Pillanatképek a Bauhausról és arról, amit annak gondolunk. Zubreczki Dávid, az Urbanista blog szerzőjének vendégposztja.

Százéves a Bauhaus, amit már nagyjából minden építészettel és dizájnnal foglalkozó újságíró és blogger megírt. Én is. Mindenki tisztázta, hogy ez, kérem, nem egy stílus, hanem egy iskola. Én is. Valamennyien sápítoztak egy sort, hogy sok a magyar kötődés, de Budapesten nem nagyon vannak igazi Bauhaus-házak. Én is. Viszont ezzel együtt mindenki boldog, hogy az az építészeti örökség, amely ilyen név alatt fut nálunk, idén nagyobb figyelmet kap. Naná, hogy én is.

btf_190406_felafejjelbudapest_bauhaus.jpg

 #felafejjelbudapest

Ugyanis akárki akármit mond, Budapesten rengeteg olyan ház van, amelyen felfedezhető a Bauhaus szellemisége. Csak nálunk semmilyen stílus nem jelent meg vegytisztán, hanem kicsit mindegyik elkutyulódott, elpestiesedett. Persze ettől csak még izgalmasabbak az érintett házak.

Meg bárhogy is hívjuk, annyi bizonyos, hogy nálunk remek modern épületek épültek ebben a korban, nemegyszer valóban a Bauhausban tanult építészek tervei alapján, melyek sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek annál, mint amit ma kapnak. Aki kíváncsi rájuk, egy ingyenes sétán bejárhat jó párat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, ahol a fogalmakat is rendbe teszik. Alább pedig én mutatok be öt Bauhaus-lelőhelyet Budapesten. Pontosabban olyan környékeket, ahol szép számmal akadnak a két világháború közt épült modern házak – mindegyik helyen kiemelve egy-egy fontos épületet vagy épületcsoportot.

Pasarét – Napraforgó utcai kísérleti lakótelep

A legismertebb budapesti Bauhaus-örökségünk. Sokaknak annyira közhelyes már, hogy egy valamirevaló sznobnak szinte ciki lenne ajánlani. Na de micsoda butaság volna Párizsban járva kihagyni az Eiffel-tornyot, csak azért, mert közhelyes!

napraforfo_utcai_lakotelep.jpg

Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Fotó: Váti, forrás: index.hu

A neve nem véletlen. Ez valóban kísérlet volt, hogy milyen korszerű, nem túl nagy családi és ikerházakat lehet építeni a megszokottnál kisebb telkekre. A Bauhaus szellemiségét követő, sok lelkes fiatal mellett idősebb, amúgy egészen más stílusokban (például neobarokkban!) utazó építészek is beszálltak a játékba. Ebben az esetben azonban mind a huszonketten friss, modern stílusban alkottak. Az utcakép ugyan egységes, a házak hasonlók, mégis változatos az egész telep. 

napraforgo_barakonyi_szabolcs_index.jpg

Ifj. Masirevich György tervezte ház a Napraforgó utcában. Fotó: Barakonyi Szabolcs, forrás: index.hu

A környék amúgy is jól meg van hintve korai modern villákkal, ráadásul pár sarokra ott a Pasaréti téri templom és a stílusban hozzá passzoló buszvégállomás – mindkettőt Rimanóczy Gyula tervezte. Néhány villamosmegállónyira pedig a Bauhausban tanult, a Napraforgó-fejlesztésben is részt vállaló Molnár Farkas soha be nem fejezett Magyar Szentföld-templomának torzója magasodik.

Szentimreváros – Simplon mozi

simplon_mozi.jpg

A Simplon mozi egykori épülete. Forrás: ilyenisvoltbudapest.hu

Dél-Buda is a két világháború közt indult fejlődésnek, bár Szentimreváros azért elég konzervatív környék maradt: ott még ebben az időben is több historizáló házat, iskolát és templomot emeltek, viszont a modernek közt igazi gyöngyszemek is akadnak. Ilyen például az a Preisich Gábor és Vadász Mihály tervezte épület, amelynek aljában a Simplon mozi működött. Már csak koránál fogva is izgalmas: ez volt az egyik legelső modern bérház Budapesten, 1934-ben. Ék alakú telekre épült, a lecsapott „élén” egy üvegezett zárterkélysáv ad neki impozáns külsőt. Ez utóbbi egykor túlnyúlt a tető fölé, mint a régebbi pesti bérházak toronydíszei. Ma már ez sincs meg, és sajnos a mozi sem működik, pedig annak látványos kialakítása és lakóházba illesztése különösen jól sikerült.

bartok_bela_ut_foto_funiq.jpg

Bartók Béla út 62-64. Fotó: funiQ

Belváros-Lipótváros – Petőfi téri bérház

A legszebb modern épületek természetesen a jómódú környékeken épültek a pesti oldalon is. A mai V. kerületben több mutatós székház és bérház is született a két világháború között ebben a stílusban. Az egyik leglátványosabb a Petőfi téren, az ortodox templom mellett áll. Az épületegyüttes alighanem azoknak is szerethető, akik amúgy nem rajonganak a modernért: Wellisch Andor és társai ügyesen simogatták be a Duna-parti házsorba az új homlokzatokat, ügyelve arra, hogy azok a templomhoz is igazodjanak. Az épület előcsarnoka lélegzetelállítóan szép, Luxfer-üvegkupolával fedett, de tulajdonképpen bármihez nyúlt az ember, valami egyedi és igényes részletet tapinthatott: a burkolatok, a padló, a nyílászárók, a lakatosmunkák, a feliratok mind a kor legjobbjai voltak.

petofi_ter_3_5.jpg

Pető téri bérház, forrás: Lechner Tudásközpont instagram oldala

Újlipótváros – Szent István park

Akadnak hasonló színvonalú bérházak azért máshol is a városban. Például feljebb a Dunán, Újlipótvárosban. Ott egy egész városnegyedet húztak fel egyszerre ebben az időben, szóval többé-kevésbé mindegyiken ott a modern szellemiség nyoma, még ha a legtöbbnél azért jelentősen felhígult is a stílus. A legklasszabb kép a Szent István park környékén alakult ki, ahol sikerült a vad ingatlanfejlesztést megakasztani egy kis zöldfelülettel. A nagy teraszok, pompás erkélyek és sarokablakok az új idők jelei. És akkor még be se mentünk a házakba!

pozsonyi_utca_haz.jpg

Pozsonyi út. Fotó: Szokodi Beáta, forrás: budapest100.hu

A legmutatósabb a Dunapark-ház, aljában a hasonló nevű kávézóval, mely eredetileg szintén mozi lett volna. A földbe süllyedő ablakok, amelyek által össze lehetett nyitni a parkot a kávézóval, elég menők lehettek a harmincas években – nem mintha ma nem lennének azok. A bérpalota lépcsőházai lenyűgözőek, és még csak nem is egyformák. Az egyikben csodálatos, nyitott csigalépcső fut, a másikban egy stadiongörbe alakú... És a Domány Ferenc–Hofstätter Béla építészpárosnak még csak nem is ez a legklasszabb alkotása, hanem az, ami a Margit körúton áll.

pozsonyi38-40.jpg

Dunapark-ház. Fotó: Szokodi Beáta, forrás: budapest100.hu és Pozsonyi út 40, lépcsőház. Fotó: Könyves Viktor, forrás: epiteszforum.hu

Margit-körút – Dugattyús-ház

A Nagykörútnak ez a vége csak a harmincas-negyvenes években épült ki, de még az ötvenesekben is bontottak itt földszintes házakat. Elegáns, modern épületeket emeltek ide, köztük a stílus legjobbjait. Kozma Lajos Átrium mozija és bérháza a kor egyik legszebb alkotása, a Mechwart liget bejáratában álló két Dul-ház pedig szép példája annak, hogy volt, aki a szocreál lecsengése után is igyekezett visszatérni a régi értékekhez. Ugyanakkor a Bauhaus-körútnak is becézett útszakasz legizgalmasabb épülete egyértelműen az úgynevezett Dugattyús-ház.

romer.jpg

Dugattyús-ház. Forrás: ImagineBudapest.hu

Ha valakivel meg akarjuk kedveltetni ezt a stílust, egyértelműen ez a legjobb választás. Aki szereti az építészetet, annak már kívülről is izgalmas ez a Domány–Hofstätter tervezte bérház, de a lépcsőháza olyan, hogy attól a laikusoknak is tátva marad a szájuk. Nem túlzás, ha valaki nem tudja, mire számítson, meg fog döbbenni a látványtól. A gyönyörű, ívesen tekergő lépcsők és persze az üvegcsőben sikló liftek – amelyekről a ház a becenevét is kapta – olyanok, mint valami korai sci-fi. Nem véletlen, hogy innen indul a #felafejjelbudapest sétája is a Bauhaus-örökség feltárására.

margitkrt1517_majorkata.jpg

Dugattyús-ház, lépcsőház. Fotó: Major Kata / WLB, forrás: welovebudapest.com

Persze aki az idén százéves német iskola és a korai modern alkotások után nyomozna, az nemcsak házból, de lelőhelyből is többet talál ennél a városban. Szóval, kalandra fel, rengeteg meglepetés vár még rátok Budapesten!

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr3014677226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haromegesztizennegy 2019.03.18. 21:22:40

"Napraforgó utcai kísérleti lakótelep." :-D

...de legalább könnyű szigetelni, semmi fakszni :)