Miért imádjuk annyira az adventi kalendáriumokat?

Újra küszöbön a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Tények és ötletek, hogy az idei advent is izgalmas legyen.

btf2020_adventi_kalendarium_c_lia_griffith.jpg

Adventi kalendárium © Lia Griffith

Sokan nem szeretnek várakozni, és a mai felgyorsult világban gyakran mindent azonnal akarunk. Holott számtalan pszichológiai tárgyú cikk mutat rá: amire várnunk kell, az sokszor értékesebb számunkra, mint az, amit rögtön megkaphatunk. A várakozás megnöveli a dopaminszintünket – ez az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyag, amelynek felszabadulása örömérzetet kelt bennünk –, ezért is izgalmasabb és örömtelibb sokak számára például az online vásárlás, hiszen gyakran egy-két hét is eltelik, mire kézbe vehetjük a megrendelt terméket. A dopamin abban az esetben aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás ér minket, vagy valamilyen jutalomra számítunk. A Medical Online írásának példája is igen érzékletes: egy étteremben az étellel szembeni alacsony elvárás növelheti a boldogságérzetünket, ha jobbat kapunk, mint amire számítottunk. A pozitív elvárások azonban már az ezzel kapcsolatos várakozás miatt, az evés megkezdése előtt is növelhetik boldogságunkat. Tulajdonképpen ez a mechanizmus látszik működni az adventi kalendárium esetében is.

A 19. század óta inspirálja az embereket
Bár azt hihetnénk, hogy az ablakocskák fokozatos kinyitása inkább az élet tudatos és lassú kiélvezését hirdető slow mozgalom mostani törekvéseire rímel, az adventi naptár története sokkal régebbre nyúlik vissza. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már kiveséztük, a legelső, kézzel készült kalendárium a feljegyzések szerint 1851-ben készült, de még egyáltalán nem hasonlított a maiakra. Elise Averdieck mesekönyvében is felbukkant, Gerhard Lang 1908-as kalendáriumában színes képeket lehetett feltűzni naponta egy kartonra, a csokikat rejtő népszerű változat pedig Richard Sellmer 1946-os naptárából alakult ki 1958-ra. Ez a különleges formátum a mai napig inspirálja az embereket, olyannyira, hogy az északiak saját tévés formátumot fejlesztettek rá, és a világ legkülönbözőbb pontjain időről időre meglepő rekordokat állítanak fel a kalendáriumokhoz kapcsolódóan. Ezeket a legkülönlegesebb adventi naptárakról szóló posztunkban gyűjtöttük össze.gerhard_lang_kalendarium_1920.jpg

Gerhard Lang és Richard Ernst Kepler adventi kalendáriuma – 1920 körül © smb.museum

Látványosságnak sem utolsó, és közösséget teremt
Várakozni jó, de még jobb együtt! A nagy méretű köztéri adventi kalendáriumok turisztikai látványosságnak sem utolsók, és a várakozás közös élményével ajándékozzák meg a kis falvak és városok lakóit. A Németországban, Baden-Württembergben található Gengenbach például már több mint 15 éve minden télen „a világ legnagyobb adventikalendárium-házává” varázsolja a városházát. Így az épület 24 ablaka öltözik ünnepi köntösbe, és karácsonyig mindennap egyenként tárja fel a mögötte rejlő mesés jelenetet. Az esti ablaknyitás igazi attrakció, évente közel százezren érkeznek ebben az időszakban kimondottan a kalendárium kedvéért a városba.

btf2020_advent_gengenbach_varoshaza_c_dieter_wissing.jpg

A gengenbachi városháza © Dieter Wissing

DIY, játék, kaland
Az adventi naptár leglelkesebb közönségét természetesen a gyerekek jelentik, akik szerencsére nemcsak a csokiért, hanem az izgalmas pillanatokért, közös élményekért is rajonganak. A készen vehető változatok mellett saját kezűleg, személyre szabottan is készíthetünk DIY-kalendáriumot, például papírból, fából vagy éppen textilből. Ha igazán kreatívak akarunk lenni, ne csak édességben gondolkodjunk: rejtsünk el közös játékot, meseolvasást vagy éppen korcsolyázást a kis ablakok mögé! De lehet a meglepetés egy közösen előadott vers vagy dal is. Kinyomtathatunk egy nagyobb méretű családi vagy más fotót, és annak kis darabkáiból karácsonyra összeállhat a kép, de akár újabb és újabb karácsonyfadísz alapanyagait is elrejthetjük a zsebekben, amelyet mindennap közösen készítünk el.

btf2020_advent_diy_kalendarium_c_koloknethu.jpg

DIY kalendárium a koloknet.hu-ról

Kalendárium színültig tavasszal és élménnyel
Az is előfordulhat, hogy életre szóló élmény rejtőzik az adventi naptár ablakai mögött, sőt, huszonnégy napon át próbára tehetjük a tudásunkat is. Éppen ilyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook-oldalán december 1-jén indult, rendhagyó online adventi kalendárium, amelynek virtuális „ablakai” mindennap felfednek egy-egy kihagyhatatlannak ígérkező fesztiválprogramot és hozzá egy-egy izgalmas kérdést. Mindazok, akik a napi kérdésre helyesen válaszolnak, páros belépőt nyerhetnek maguknak vagy szeretteiknek az adott előadásra. 24 kérdés, 2 x 24 jegy karácsonyig olyan lenyűgöző alkotók, szólisták, zenekarok és társulatok produkcióira, mint Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Kurtág György, Kristine Opolais, Lawrence Brownlee, a Győri Balett és Lajkó Félix, Szergej Nakarjakov és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Ji, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Freak Fusion, a Sárik Péter Trió, vagy épp Lloyd Newson (DV8 Physical Theatre) és a Ballet Rambertbtf_2020_facebook_adventi_jatek_facebook_cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr7015336188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.