Beethoven ötször: a 250 éve született zseni műveivel fesztiválozhatunk

Ahogy azt a Budapesti Tavaszi Fesztivál visszatérő közönsége már jól tudja, az eseménysorozat keretében mindig kiemelt szerepet kapnak Liszt Ferenc művei, ezúttal azonban a 250 évvel ezelőtt született zenei legenda, Beethoven kivételes alkotásai is szép számmal képviseltetik magukat. A dél-koreai zongoravirtuóztól a vonósnégyesen át a jazztrióig több formáció és művész bizonyítja, hogy Beethoven magával ragadó szelleme korosztálytól és műfajtól függetlenül képes hatni.
Sem képzelet, sem idő- vagy térbeli távolság nem szabhat határt a Beethoven iránti őszinte rajongásnak: ezt támasztja alá a Budapesti Tavaszi Fesztivál több fellépője is, akik mind saját képükre formálva szólaltatják meg a nagy zeneszerző legjelentősebb műveit. Például a csodagyerekként indult dél-koreai születésű zongoraművész, Ji, aki a Bonn–Busan–Budapest háromszög viszonylatában tárja elénk saját Beethoven-interpretációit a Zeneakadémián.
beethoven_josephkarlstieler_reszlet.jpg

Beethoven Joseph Karl Stieler portrjéján (részlet)

Kultikus művekkel tér vissza Budapestre a dél-koreai zongorazseni
A gyerekkorától Amerikában tanuló Ji már tízévesen, minden idők legfiatalabb versenyzőjeként megnyerte a New York-i Filharmonikusok fiatal művészek számára meghirdetett versenyét, és azóta is sikert sikerre halmoz. A Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy emlékezetes tavalyi koncertje után áprilisban újra élőben hallhatja. Többek közt azt a Beethoven-művet – a Holdfény-szonátát – is elhozza, amellyel egy szünetben levetített reklámnak köszönhetően valósággal ellopta a show-t a 2016-os Grammy-gálán. A lenyűgöző tehetség emellett a hasonlóan kultikus Vihar-szonátával és az Eroica-variációkkal varázsolja el a hallgatóságot. Hogy mit hoz ki belőle Beethoven? Ízelítőként érdemes megnézni az alábbi videót:

Vonósnégyesek bűvöletében
A zongoraművek mellett Beethoven munkásságának fontos részét képezik a vonósnégyesek is, amelyek nem maradhatnak ki az idei fesztivál programjából sem. A műfaj a zeneszerzőt haláláig foglalkoztatta, élete utolsó két évében írt vonósnégyeseivel kapcsolatban Romain Rolland egyenesen úgy fogalmazott: „Talán legmélyebb művei ezek, melyeket szinte a vérével írt”idézi könyvében Papp Viktor a francia írót. A kísérleti operától a könnyedebb műfajokig terjedő repertoárjáról ismert Accord Quartet ezúttal az Esz-dúr (Hárfa) vonósnégyest és az a-moll vonósnégyest adja elő a Vigadó dísztermében. A két említett darab előadó és hallgató számára egyaránt izgalmas kihívást jelent: biztosak lehetünk benne, hogy az Accord Quartetnek köszönhetően felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak a Pesti Vigadóban.
btf_200404_accordquartet_c_vivien_naomi_photography.jpg

Accord Quartet © Vivien Naomi Photography

Két karizmatikus egyéniség találkozása két karizmatikus zeneszerzővel
Egy kivétellel a Vigadó ad otthont a Beethoven műveit felvonultató valamennyi BTF-es koncertnek: április 16-án a díszteremben újabb műfaj, a szonáta kerül reflektorfénybe Kállai Ernő hegedűművész és Balázs János zongoraművész előadásán. Két karizmatikus zenész találkozásának lehetünk tanúi, akik két karizmatikus zeneszerző szonátái közül válogatnak. Beethoven egyfajta keretes szerkezetbe helyezi az estét, hiszen a koncert első darabja a G-dúr hegedű-zongora szonáta, az utolsó pedig a Kreutzer-szonáta lesz. A két Beethoven-mű között pedig nem más, mint Schumann a-moll hegedű-zongora szonátája csendül fel. Kállai Ernő a Zeneakadémia mellett a New York-i Juilliardon, Itzhak Perlmannél tanult, a 2019-ben Kossuth-díjjal kitüntetett kiváló zongoristával, Balázs Jánossal hosszú ideje ismerik egymást, és szinte minden évben színpadra lépnek együtt. Kettősük remek összhangját mutatja, hogy 2012-ben kiérdemelték a Tunbridge Wells-i Nemzetközi Zenei Verseny második díját.
btf_200415_balazs_janos_c_kleb_attila.jpg

Balázs János © Kleb Attila

Cimbalom és Beethoven egy estén
Aki igazán különleges élményre vágyik, ne hagyja ki Lukács Miklós cimbalomművész és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös estjét, ahol három különböző korszak és zeneszerző-egyéniség – Beethoven, Berio és Bella Máté – világa elevenedik meg. Ezúttal ismét bebizonyosodik, miért is szeretjük annyira a rendkívül sokoldalú Lukács Miklóst, aki a népzenétől a kortárs zenén át a jazzig minden műfajban otthonosan mozog, ennek köszönhetően pedig nem kisebb alkotókat inspirált, mint Eötvös Péter, Borbély Mihály vagy Vukán György. A művész a Vigadóban Bella Máté 2018-ban Németországban bemutatott, szimfonikus zenekarra és cimbalomra írt, az Y generációt megszólító művét adja elő (Sounds of Generation Y Part II). A koncert Luciano Berio mágikus hatású, Schubert szimfóniatöredékeit továbbgondoló művével indul, zárásképpen pedig Beethoven megkerülhetetlen 5. (c-moll, Sors) szimfóniája teszi fel az i-re a pontot, így újra átélhetjük, milyen is az, amikor – Beethoven szavaival – „a sors kopogtat az ajtón”.

Hogyan hangszerelné meg a mester a műveit, ha lenne egy jó jazztriója?
Ha valahol, akkor a Sárik Péter Trió koncertjén egyértelműen rácsodálkozhatunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál sokszínűségére, ahol a legkülönbözőbb műfajok és alkotók elegyednek egymással párbeszédbe. Beethoven a beszámolók szerint híres volt improvizációs képességéről – egyik kortársa, Johann Baptist Cramer zongorista-zeneszerző egyenesen úgy fogalmazott: ha nem hallottad Beethovent improvizálni, még nem hallottál improvizációt. Nem véletlen, hogy Sárik Péter éppen az ő szimfóniáit és szonátáit gondolta újra triója nagy sikerű 2016-os lemezén. A munkáról így nyilatkozott: „Többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket.”

A zongoraművész-zeneszerző elmondása szerint nagyon fontosnak tartotta megőrizni a szerzemények – többek közt a c-moll zongoraszonáta, az Eroica-szimfónia és az Örömóda – eredeti üzenetét és hangulatát, emellett megpróbálta elképzelni, hogy a mester hogyan hangszerelné meg kompozícióit, ha lenne egy olyan nagyszerű jazztriója, mint neki. Beethoven merészsége és újító szelleme elevenedik meg a trió koncertjén is, akik a modern jazz és a pop stílusjegyeit sem félnek használni. Izgalmas lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://btf.blog.hu/api/trackback/id/tr9715430588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.